{ "title": "Çanakkale Savaşı Deniz Harekatı", "image": "https://www.canakkalesavasi.gen.tr/images/canakkale-savasi-deniz-harekati(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:23:25", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Çanakkale Savaşı Deniz Harekâtı I. Dünya Savaşında Osmanlı Devletiyle ile İtilaf Devletleri deniz filosu arasında 19 Şubat 1915'ten 18 Mart 1915'e kadar Çanakkale Boğazında yapılan bir dizi deniz operasyonunu kapsamaktadır. İtilaf Devletleri'nin oluşturduğu birleşik filonun 18 Mart 1915'te yapmış olduğu son ve en kapsamlı operasyon birçok kaynakta 18 Mart Deniz Savaşı olarak geçmektedir.

Bir ada devleti olan İngiltere donanma yönünden zamanının süper gücü konumundaydı. O tarihe kadar yenilgisi bulunmayan İngiliz Donanmasının kendine güveni tamdı. Dünyanın bu en güçlü donanması Fransa ile de birleşince korkunç büyüklükte bir armada oluşturuldu. Karşılarında savaşlardan yıpranmış güçsüz durumdaki Osmanlı Devleti'ne bu armada karşısında hiçbir şans vermiyorlardı. İtilaf Devletleri 19 Şubat 1915'te harekata başladı ve kıyıda bulunan Osmanlı Bataryalarını yoğun top ateşi altına aldılar. 13 Mart 1915'e kadar bu durum böylece devam etti ama İtilaf Devletleri bu işin düşündükleri kadar kolay olmayacağını anladılar. Çünkü bir aylık top atışlarında çok da bir ilerleme kaydedilmemişti.

17 Mart 1915'te Amiral Carden'in yerine Amiral de Robbeck'in atanmasıyla 18 Martta ki plan uygulanmaya konuluyordu. 18 Mart sabahı 3 deniz tümeninden oluşan düşman filosu boğazda görüldü. 1. Düşman tümeni bizzat Amiral de Robbeck tarafından yönetiliyordu. Queen Elizabeth, Agamemnon, Lord Nelson muharebe gemileri ve Inflexible muharebe kruvazöründen oluşan birinci tümen sabah 10:30'da boğazdan içeriye girdi. Planlanan noktaya gelindiğinde Queen Elizabeth'in hedefi Rumeli Mecidiye Tabyası, Lord Nelson'un hedefi Namazgan Tabyası, Inflexible'ın hedefi ise Rumeli Hamidiye Tabyası idi. Saat 11:30'da merkez tabyalarına ateş başladı. Bu arada düşman gemileri Kumkale'den gelen tedirgin edici topçu ateşine de girmişlerdi. Üzerilerine obüslerden yoğun bir ateş başlamıştı. Yine de mesafe uzak olduğundan Türk topçu ateşi gemiler için çok bir tehlike oluşturmuyordu. Saat 12:00 sularında Çimenlik, Rumeli Hamidiye ve Anadolu Hamidiye ateş almıştı. İtilaf Devletleri'nin üçüncü filosuda birinci filonun arkasında yerini aldı. Aradaki Türk bataryaları her ne kadar sussa da ana bataryalar ateşe devam etti. İtilaf Devletleri en son bataryalara üstünlük kurup ikinci tümeni üçüncü tümen yerine getirip mayın taramaya başlayacaklardı ama beklenmedik bir şey oldu.

Saat 14:00'e doğru Suffren ve Bouvet boğazı terk ediyordu. Inflexible ise mayına çarpmış ve Bozcaada'ya zorla geçebilmişti. Bouevet ilerlerken bir iki patlama oldu ve boğazın sularına gömüldü. Muhripler ve istim botlar personeli kurtarmaya gittiğinde 20 kişi kurtarabilmişti 603 kişi sulara teslim olmuştu. Üçüncü tümen gemileri ikinci tümenin yerini aldığında bu manzarayla karşılaştılar. Gemilerin top ateşi sonucu Rumeli Hamidiye ve Namazgah bataryaları savaş dışı kalmıştı. Anadolu Hamidiye bataryası hasar almamıştı ve Irrısistible'a ateş ediyordu. Irrisistible ateşten kaçarken Nusret Mayın Gemisinin bıraktığı bir mayına çarptı. Hiç planda yokken Nusret'in bıraktığı mayınlar can alıyordu. Bölgenin mayınlı olduğunu anlayan Amiral de Robbeck geri çekilme emrini verdi. Geri çekilirken Ocean'da mayına çarptı.

Çanakkale Savaşı Deniz Harekâtı sonrası İtilaf Devletleri kara Harekâtı olmadan Çanakkale'yi geçemeyeceklerini anlamışlardı. Güçsüz gördükleri Türk Milleti karşılarında bir kahramanlık destanı yazmıştı.

" } ] }