{ "title": "Çanakkale Savaşı Komutanı", "image": "https://www.canakkalesavasi.gen.tr/images/canakkale-savasi-komutani.gif", "date": "20.01.2024 03:30:04", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Çanakkale Savaşı Komutanı, Çanakkale'nin baş komutanı Amiral Liman Von Sanders dı. Liman Von Sanders 1915'te Çanakkale Savaşlarında Osmanlı kuvvetlerini yöneten Alman Deniz generalidir.

Otto Liman Von Sanders

17 Şubat 1855'te Pomeranya'da, Stolp şehrinde doğmuştur. 1913 yılında Kaseldeki 22. Piyade Alayında Orgeneral iken Balkan Savaşlarında yıpranan Osmanlı ordularını ıslah etmek için Türkiye'ye gönderilmiş. Rusya, Osmanlı kuvvetlerine bir Alman generalinin gönderilmesini şiddetle protesto etmiş. Liman, askeri yönetimde yaptığı reformlardan dolayı Enver Paşa ile anlaşamadı. 1915 yılında 5. Ordunun başında, Çanakkale ve Gelibolu'yu İngiliz ve Avustralya donanmalarına karşı başarılı bir şekilde savunmuştur. İngilizlerin casuslukları sonucu, verdikleri büyük zayiatı, istihbarat tedbirleri aldırarak önlemiştir. Casusluk faaliyetlerini Padişaha rapor etmiş. Liman, bu başarısından sonra 1 Mart 1918'de Suriye ve Filistin'deki 4. 7 ve 8. Ordulardan meydana gelen Yıldırım orduları grubunun başına getirilip, İngilizlerin daha fazla ilerlemesini durdurmuş. Ancak İngiliz generali Edmund Allenby, başarı göstererek bu cepheyi çökertmiştir (Eylül 1918). Liman, Birinci Dünya Savaşı sona erip Mondros Mütarekesi imzalandığında Almanya'ya dönmüş ve 22 Ağustos 1929 yılında ölmüş.

Çanakkale'yi savunan Osmanlı 5. Ordu Komutanı Mareşal Liman von Sanders Osmanlı Devleti'ndeki Alman Danışma Kurulu Başkanıydı. Yani cephe içindeki Bakanlık ve Genelkurmay başkanlığından sonra en yetkili komutandı. Alay komutanı, Albay Mustafa Kemal ise onun emrine bağlı albaylardan sadece biriydi ve 19. Yedek tümen komutanıydı. Liman paşa, Esad Paşa ve Enver Paşa ile sıkı bir iletişim halinde Çanakkale'deki savaşlarını yönetmiştir. O tarihlerde Osmanlı ordusu ve donanması içerisinde 40.000'e yakın Alman subayı görev almıştır.

Almanlarla bu kadar içli dışlı olunması Sultan Abdülhamit devrinde başlamış, Alman kralı Wilhelm iki sefer Sultanla görüşmüş, Berlin anlaşmasından itibaren birbirine yakınlaşan iki devletin müttefikliği böylece meydana gelmiştir. Alman çeşmesi (Sultanahmet) ve herekedeki wilhelm köşkü o günlerden kalmadır. Boğaza Krupp topları da o dönemde yerleştirilmiş, bir dünya savaşına ön hazırlık yapılmıştır. Sultan Hamit'ten sonra da ittifak ve iş birliği artarak devam etmiş 1913 14 arasında Balkan savaşlarında çapulcu ve çeteci güçlere mağlup olan ordu Çanakkale'de ve Kut'ta İngiliz'leri durdurabilmiştir. Burada ve devamındaki savaşlarda başkomutan vekili ve harbiye Nazırı Enver Paşanın rolü büyüktür. Devrin şartlarında ekonomisi askeri gücü ve teknolojisiyle Almanya; Osmanlının artık ömrünü tamamladığına inanan İngiliz ve Ruslara göre her zaman bir adım öndeydi. İşe bu taraftan bakıldığında menüsünde Osman li toprakları olan bir ittifaka karşı kendine yakın olan Almanlarla yer aldı.
" } ] }